طب سنتی و گیاهان دارویی

خاکشیر و آثار مفید درمانی در طب سنتی

خاکشیر

خاکشیر ؛ نیاز به معرّفی ندارد؛ چرا که سالهاست جزء ثابت شربت های خنک تابستانی است. امّا این دانه کوچک و قهوه ای رنگ؛ آن قدر آثار مفید درمانی دارد که انسان را به شگفتی می آورد. در این مختصر  به بعضی از آنها اشاره می کنیم.

 

مزاج

  خاکشیر، طبیعتی گرم و تر دارد و به همین دلیل، یکی از داروهای مفید برای درمان انواع بیماری های ناشی از افزایش «سودا» در بدن است. طبع خاکشی به گونه ای است که تقریباً هیچ کس با خوردن آن دچار عارضه نخواهد شد. شاید به همین جهت هم هست که افرادی که همه جور غذایی به آنها می سازد و یا توانایی کنار آمدن با هر شرایطی را دارند، خاکشی مزاج می گویند.

 

آثار درمانی

۱بواسیر و واریس: خاکشیر یکی ازبهترین داروهای خوراکی برای رفع بواسیر و واریس است.اگرخاکشیر درابتدای بروز این بیماری ها مصرف شود؛ کاملاً آنها را درمان می کند واگردرمرحله پیشرفته بیماری استفاده شود؛ ازپیشرفت آنها جلوگیری خواهد کرد.(اگر چه در این مرحله نیز بسیاری از بیماران مبتلا به طور کامل درمان می شوند.) به یاد داشته باشید که در بسیاری از افراد دچار بواسیر، خاکشیر باعث می شود که موادّ مضرّی که باعث ایجاد بیماری می شوند؛ هر چند وقت یک بار به صورت خونی غلیظ و سیاه رنگ دفع شوند.

واریس

 

۲ورم لوزه ها: کودکانی که در طول سال، مکرّراَ دچار التهاب و ورم لوزه های خود می شوند؛ با مصرف بلند مدّت خاکشیر  به ندرت دچاراین عارضه خواهند شد. حتی اگرکودک، تازه دچار ورم لوزه شده باشد و هنوز لوزه ها چرکی نشده باشند؛ خاکشیر می تواند آن را درمان کند.

ورم لوزه

 

۳زکام: خاکشیر، ترشحات بینی به هنگام سرماخوردگی را بسیارکم می کند و سردرد های ناشی از آن را تخفیف می دهد.

سرما خوردگی

 

۴اگزما: اگزما که درمان قاطعی برای آن وجود ندارد؛ اغلب، با مداومت درمصرف خاکشیر بهبود می یابد.

اگزما

 

۵شوره سر: شوره سر، که ازعوارض سوء مزاج(بد کار کردن اعضای داخلی بدن) می باشد؛ اغلب، با خوردن خاکشیر بهبود می یابد. در مورد خارش قاعده موها نیز این درمان موثراست.

۶ریزش مو: اگر ریزش مو ناشی ازسوء مزاج باشد؛ خاکشیر در پیشگیری ازآن بسیار موثراست.

ریزش مو

 

۷آلرژی: خاکشیر یکی ازبهترین داروهای ضد ّآلرژی می باشد. در برخی از اقسام حساسیت های غذایی، خوردن خاکشیر نیم ساعت قبل از صرف غذا، مشکل را برطرف می کند.

آلرژی

 

۸ضعف معده: برخی ازانواع ضعف معده که ناشی ازتجمّع زیاد سودا هستند؛ به درمان با خاکشیر پاسخ خوبی می دهند. نشانه این بیماری، خشکی دهان، کم میلی به آب، بی مزه یا بد مزه بودن غذا، بی میلی به غذا، نفخ شکم، بروز برخی دردها در معده و ضعف و لاغری روزافزون است.

ضعف معده

 

۹یبوست: خاکشیر ازبهترین داروها برای رفع یبوست سوداوی یا عصبی روده است که امروزه اغلب مردم، کمابیش، به آن دچارهستند. همچنین یبوست سالمندان و نیز یبوست کودکان و نوزادان- به ویژه اگر همراه با بروزجوش های ریزپوستی باشد- به درمان با خاکشیر جواب مناسبی می دهند.

 

۱۰اسهال: جالب این است که خاکشیر که یبوست را درمان می کند می تواند اثری متضاد در رفع اسهال داشته باشد. برای درمان اسهال؛ باید خاکشی را به صورت  یخمال استفاده کرد. برای آماده کردن «خاکشیر یخمال» باید مقداری خاکشیر رادرآب و شکرحل کرده به آن یخ اضافه کنند ومرتباً به هم بزنند تا لعاب دهد و آماده مصرف شود.این نوشیدنی گوارا یکی از بهترین شربت ها برای رفع عطش و گرمازدگی در تابستان است.(البته این نوشیدنی برای رفع اسهال های گرم مفید است و در اسهال های ناشی از سردی و یا در افراد سردمزاج نباید مصرف شود.)

 

۱۱ میل جنسی: «خاکشیر» ؛ ضعف قوای جنسی را( در صورتی که ناشی ازوجود سودای زیاد در بدن باشد)درمان می کند. همچنین بسیاری ازترشّحات رحمی که ناشی ازسودا هستند نیز با خاکشیر درمان می شوند.

افزایش میل جنسی

 

۱۲پوست: خاکشیر؛ پرده ای ازچربی درسطح بدن ایجاد می کند و موجب لطافت و نرمی پوست می شود.(البته این مساله به معنای چاق کننده بودن خاکشیر نیست.)

 

۱۳ورم ها: ضماد کردن خاکشیر بر روی پوست، انواع ورم های سفت پوستی و زیرپوستی را نرم می کند.

 

۱۴سایرآثار: خاکشیر رنگ چهره را بازمی کند؛ در رفع گرفتگی صدا موثّر است و در درمان خون ریزی سینه هم نافع است. استفاده از دود خاکشیر(مثل اسفند) می تواند خارش های پوستی را تخفیف دهد.

 

روش مصرف:

توصیه ما برای مصرف«درمانی» خاکشیر آن است که یک قاشق مربّاخوری از آن را در یک استکان آب جوش ریخته به آرامی میل نمایید. راه مناسب تر آن است که بگذاریم خاکشیر به اندازه ۵-۴ قل، آرام بجوشد. البته زیاد جوشیدن خاکشیر، آن را تلخ خواهد کرد. در صورت تمایل از کمی نبات یا عسل برای شیرین کردن آن استفاده کنید. بهتراست خاکشیر را قبل ازمصرف کمی بکوبید. بسته به شدّت بیماری مصرف خاکشیر از یک تا سه بار در روز توصیه می شود.

مصرف خاکشیر به صورت شربت خنک نیزاثرات مفید زیادی دارد؛ امّا اثرات کامل درمانی از آن حاصل نمی شود.

با توجّه به نوع زندگی، تغذیه و وضعیت مزاجی مردم دراین روزها؛ به نظر می رسد که اغلبِ ما نیاز به مصرف روزانه  خاکشیر داریم؛ اگر هم  برایمان مقدورنیست؛ در صورت بروز هر یک ازمشکلات فوق الذکر؛  باید مصرف خاکشیر  مّد نظر قرارگیرد.

شربت خاکشیر

 

چند تذکّر:

– خاکشیر عارضه خاصّی ایجاد نمی کند و محدودیت خاصی درمصرف آن وجود ندارد و برای همه، حتی نوزادان نیز قابل استفاده است؛ تنها افراد معدودی ممکن است با مصرف آن کمی دچار دل پیچه شوند.

 

– با خوردن خاکشیر ممکن است رنگ مدفوع سیاه شود که این مساله امری  طبیعی است و می تواند نشان دهنده دفع موادّ سوداوی بدن باشد.

 

افزایش میل جنسی٬ خاکشی٬ خاکشیر٬ درمان آلرژی٬ درمان اسهال٬ درمان اگزما٬ درمان ریزش مو٬ درمان شوره سر٬ درمان واریس پا٬ درمان ورم لوزه٬ درمان یبوست٬ شربت خاکشیر٬ فواید خاکشیر٬ فواید شربت خاکشیر٬ مزاج

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا