طب سنتی و گیاهان دارویی

فواید حجامت و انواع آن در طب سنتی

فواید حجامت و انواع آن در طب سنتی

حجامت بیشتر از رگ زدن پوست و بخش های نزدیک پوست را تصویه می کند. خون رقیق در حجامت بیشتر از رگ زدن و خون غلیظ در رگ زدن بیشتر از طریقه حجامت خارج می گردد. برای اشخاص تنومند و دارای خون غلیظ حجامت فایده ی زیادی ندارد زیرا چنانچه شاید و باید خون را بالا نمی آورد و بسوهلت خارج نمی سازد. در این روش خون رقیق و آنهم بزحمت کشیده میشود.

اندام بر اثر حجامت تا اندازه ای ناتوان میشود. در آغاز ماه نباید حجامت گرفت، زیرا در آن موقع خلط ها کاهش می یابند. وقت مناسب برای حجامت گرفتن، وسط های ماه است که در آن خلط ها به تبعیت از روشنایی ماه برانگیخته میشوند و مغز در آن مواقع خود را بیشتر تصویه میکند و آب رودخانه ها از جزرومد بیشتر بهره میبرند.بدان که مناسبترین موقع حجامت در موقع روز ساعت دو تا سه است. کسی که خونش غلیظ  نیست نباید بعد از حمام گرفتن حجامت گیرد. کسی که خون غلیظ  دارد حتما باید قبل از حجامت بحمام رود و یکساعت بعد از حمام گرفتن حجامت گیرد.

بیشتر مردم دوست ندارند حجامت را از بخشهای جلویی تن بگیرند و میترسند به حس و هوش آنها آسیبی برسد. اگر حجامت بر گودی پشت گردن بر شاخه ی چهار اندام انجام پذیرد فوائد زیر را در بر دارد: گرانباری دوابرو و سنگینی پلکها را از بین میبرد، گرمی چشم را رفع میکند، چرک کنار چشم را از میان برمیدارد و بوی بد دهان را می زداید. اگر حجامت گرفتن بر قسمت های بالایی میان کتف باشد که بقیه با سلیق در آنجاست برای بیخ کتف و بازو (منکب) و گلو سودمند است .هرگاه حجامت بر یکی از دورگ پشت گردن که در امتداد قیفال هستند قرار گیرد در زدودن حالت لرزه در سر و برای اندام های سر مانند رخسار، دندان آسیا، گوش ها و چشم ها، گلو و بینی فوائدی در بر دارد.

این درست است که میگویند اگر حجامت بر گودی پشت گردن انجام شود کند ذهنی و فراموشکاری ایجاد میکند، زیرا قسمتهای عقبی مغز محل تمرکز یادآوری هاست و بر اثر حجامت ناتوان میشود .حجامت بر منکب (بین دوکتف)، دهانه معده را با ناتوانی موجه میسازد و حجامت بر رگ های پشت گردن (اخدع) لرزش سر ببار می آورد. پس باید حجامت گودی گردن را کمی پایین تر و حجامت بر قسمتهای بالایی میانه کتف را کمی بالاتر گرفت ، مگر اینکه هدف از آن معالجه خون ریزی و سرفه باشد که در اینصورت باید پایین تر صورت گیرد نه بالاتر.

حجامت بر قسمتهای بالایی میان دو کتف و حجامتی که در میانه ران ها گذاشته شود برای بیماری های خونی سینه، ربو وبرونشیت خونی مفید است لیکن ناتوانی معده و خفقان بدنبال دارد.

در طب سنتی حجامت بر ساق مشابه رگ زدن است و تقریبا کار همان را انجام میدهد، خون را تصویه میکند و خون حیض را ریزش میدهد. حجامت بر ساق در زنان رنگ پریده و پف کرده که دارای خون رقیق هستند بهتر از نیشتر زدن به صافن است.

گرفتن حجامت بر برآمدگی های پشت گوش و جلوی سر برای جلوگیری از درهم شدن عقل و سرگیجه خوب است. برخی پنداشته اند که از سفید شدن زودرس موها هم جلوگیری میکند. گمان میرود این پندار صحیح باشد. آری این عمل در برخی از تن ها تاثیر دارد و در برخی بی تاثیر است .این حجامت در بیشتر اشخاص سبب سفید گشتن زودرس موها میشود همچنین حجامت بر برآمدگی های پشت گوش جهت جلوگیری از بیماری های چشم مانند گری و جوشهای بسار نافع است .لیکن احتمال دارد که به ذهن و قوه ادراک زیانی بساند و کند فکری ، کودنی،فراموشکاری و بیماری های مزمن ببار آورد. این نوع حجامت برای اشخاصی که چشم شان آب مروارید دارد خوب نیست، مگر در موقعی که انجام آن اجباری باشد که شاید در آن حال زیانی در بر نداشته باشد.

حجامت بر زیر زنخ، برای دندان ها، رخسار و گلو مفید است و سر و ارواره ها را تصفیه میکند.

حجامت بر ناحیه کمر (قطن) برای دفع دمل های ران، گری ران و جوش های آن سودمند است و برای بیماران نقرس، بواسیر،پاغر، بادهای مثانه و زهدان و خارش پشت فایده دارد. اگر این نوع حجامت با آتش باشد چه پوست را تیغ بزنی و چه تیغ نزنی، سودمند است. اما اگر باد کردگی نباشد تیغ زدن بانوک کارد مفیدتر است. تیغ نزدن در مواردی مانند از بین بردن باد سرد در محل حجامت و در سایر قسمتهای بدن سودمندتر میباشد.

حجامت بر ران ها، چنانچه بر قسمت جلو باشد در موارد آماس گردگی بیضه و دمل های ران و ساق سودمند است و اگر در عقب ران ها باشد در موارد دمل ها و خراج های دوسرین بهره رسان میباشد.

اگر حجامت در پایین زانو انجام گیرد برای از بین بردن تپش زانو که بر اثر خلط های زیاد بوجود آمده است و دمل های بدخیم و زخم های مزمن در ساق و پا مفید میباشد.

حجامت بر قوزک پا برای حالات بند آمدن خون حیض، عرق النسا و نقرس فایده دارد. حجامت بدون تیغ زدن بر پوست ماده را از مسیر خودش میکشاند، مانند اینکه آنرا بر پستان میگذارند تا ریزش خون حیض را باز دارد. گاهی نیز این روش برای آن است که ورم ژرفانشین را بسطح بکشاند تا معالجه آن قابل دسترسی باشد. حجامت بدون تیغ زدن بر پوست گاهی بمنظور انتقال دادن ورم از اندام با ارزش تر به اندام بی ارزشی است که در جوار آن قرار دارد ، گاهی نیز برای گرم کردن اندام و کشاندن خون به سوی آن است و منظور آنست که بادهایش را از بین ببرندو حجامت برخی مواقع نیز جهت بازگرداندن اندامی که از جای خود کنار گرفته است گذاشته میشود، همانطور که در بیماری قیله رخ میدهد. گاهی نیز حجامت برای آرامش درد است، همچنانکه در حالات بیماری قولنج سخت، بادکردگی شکم، درد زهدان که از حرکت خون حیض بویژه در دختران روی میدهد آنرا بر ناف میگذارند. در حالات بیماری عرق النسا و دررفتگی مفصل ران ، حجامت را برسرین میگذارند.

حجامت بر میان هر دو زانو برای زانوها، رانها، بواسیر، قیله و نقرس مفید است. گذاشتن حجامت بر مقعد مواد را از تمام تن و حتی از سر نیز میکشد، برای روده ها مطلوب و در عارضه تباه شدن حیض شفا بخش است و بدن را سبکبار میکند

فواید حجامت در طب سنتی

حجامت همراه تیغ زدن سه فایده دارد:

الف: مواد را از همان اندام که زیر حجامت است بیرون میآورد.

ب: نمیگذارد گوهر روان (مایعات حیاتی) که همراه تخلیه خلط ها بیرون  می آید خارج شود و گوهر آن روان را در جای خود باقی میگذارد.

ج: اندام های اصلی را از تخلیه دور میدارد.

کسی که تیغ میزند باید آنرا چنان ژرف بزند که مواد را از پایین ببالا بکشد. اگر اتفاقا محل حجامت ورم کرد و بر کندن آن دشوار شد، پارچه قماش و یا اسفنجی را در آب ولرم مایل بگرم خیس میکنند و از همان شروع حجامت گذاشتن آنرا بر پیرامون محل حجامت میگذارند. چنین حالتی غالبا موقعی پیش می آید که حجامت را بمنظور بند آوردن خونریزی حیض و بینی بر اطراف پستان میگذاریم. از این روی نباید بادکش را برخود پستان گذاشت. وقتی محل حجامت گذاشتن را چرب کردی، حجامت را فورا بگذار و بیدرنگ شروع به خراش دادن گن.

در اولین بار که حجامت میگذاری ، باید حجامت سبک باشد و زود بر کنده شود، بعد بتدریج طول بده و باز هم زمان را طولانی تر کن.

غذای کسی که از وی حجامت میگیرند باید یکساعت بعد از حجامت شروع شود. بچه را میتوان در دوسالگی حجامت کرد. بعد از شصت سالگی گرفتن حجامت  بکلی ممنوع است. حجامت در قسمتهای بالایی بدن مانع سرازیر شدن مواد به قسمتهای پایین میشود.

کسی که دارای مزاج صفراوی است باید بعد از حجامت ، اناردانه، آب انار، آب هندبا(نوعی کاسنی) با شکر و کاهو و سرکه بخورد.

حجامت٬ حجامت برای جوش صورت٬ حجامت پشت گوش٬ حجامت در طب سنتی٬ حجامت در فصل پاییز٬ حجامت زانو٬ حجامت زیر چانه٬ حجامت ساق پا٬ حجامت ساقین٬ حجامت ساکرال٬ حجامت سر٬ حجامت صورت٬ حجامت عام٬ حجامت کبد٬ حجامت نقره٬ فواید حجامت٬ فواید حجامت پیشانی٬ فواید حجامت در بارداری٬ فواید حجامت در زنان٬ فواید حجامت در طب سنتی٬ فواید حجامت زیر چانه٬ فواید حجامت ساق پا٬ فواید حجامت سر٬ فواید حجامت صورت٬ فواید حجامت عام٬ فواید حجامت کبد٬ فواید حجامت کف پا٬ فواید حجامت کمر٬ فواید حجامت گردن

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا